Klistrer arbeidet på veggen

av Elisabeth Risa, publisert 05.03.2005 i Aftenbladet

Sandnes-kunstner Evy Horpestad Tjåland (41) samler kunsten sin i en ball med tape.


I to måneder har Klepp-kunstner Evy Horpestad Tjåland jobbet med utstillingen sin i Sandnes. Teipbitene på veggen bak er resultatet. Foto: Hans Petter Jacobsen
I to måneder har Klepp-kunstner Evy Horpestad Tjåland jobbet med utstillingen sin i Sandnes. Teipbitene på veggen bak er resultatet. Foto: Hans Petter Jacobsen

- Ballen med tape følger meg overalt, det er beviset på det jeg gjør, sier Tjåland. Hun har utdannet seg som kunstner i London, de siste to månedene har hun vært i prosjektrommet «Rom for Kunst» som disponeres av Rogaland kunstsenter. På lørdag avsluttes prosjektet med utstilling i K-Senteret i Sandnes.

- Det er prosessene som fascinerer meg, ikke nødvendigvis resultatet forklarer Tjåland.

Tape og kamera
Arbeidsmetodene hennes er muligens litt uvanlige; maskeringstape, interiørmaling, et digitalt fotokamera og en printer. Pluss på med Photoshop og vips så er Evy i gang med å lage kunst.

- Jeg starter med å ta bilder med et digitalt kamera, målet er ikke å ta skarpe fine bilder, tvert imot. Deretter laster jeg ned bildene og gjør noen enkle knep i et program på datamaskinen. Det viktigste er at jeg delere bildet inn i ruter, så begynner jeg å jobbe på lerret, forklarer hun.

Resultatet er ikke bildet på lerretet, men tapebiter som hun klistrer opp på veggen.

- Jeg forsøker alltid å male så maskinelt som overhodet mulig. Alt som havner på veggen av tape er kunsten, forklarer Tjåland.

Samler på teipen
Når utstillingen på lørdag er over tar hun teipbitene ned og klistrer det på teipballen som ligger i midten av lokalet.

Tidligere arbeidet Tjåland som hjelpearbeider.

- Men jeg følte lenge på et behov for å uttrykke meg kunstnerisk. Derfor dro jeg til London for å gå på skole.

I midten av neste måned tar Tjåland malingsutstyr og tape til Tou Scene i Stavanger. Der ser hun frem til å dele kunstneriske uttrykk sammen med andre kunstnere i distriktet.


elisabeth.risa@ aftenbladet.no